DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
NL EN
Demo aanvragenActueel

Door DoenKids komen we op knutsels waarbij ook de kleinere kinderen écht wat kunnen doen

“Door DoenKids komen we op knutsels waarbij ook de kleinere kinderen écht wat kunnen doen. Dat is natuurlijk superleuk.”

Interview door Neridda Appelman
In 2012 zijn we gestart met DoenKids, een online activiteitendatabase vol inspiratie voor de kinderopvang. Dit betekent dat wij dit jaar al tien jaar bestaan! Om dat te vieren zetten wij dit jaar telkens een aantal van onze klanten in het zonnetje.We gingen langs voor een interviewen namen een kijkje op hun locatie. Want wie zijn ze eigenlijk? Wat is hun visie en waarom werken zij met DoenKids?
Ditmaal mocht ik langs bij Kindkracht. Deze mooie organisatie bestaat al sinds 1989. Locatie Zonnewijzer in Roelofarendsveen, de locatie waar ik foto’s van mocht maken, was hun eerste locatie. Het is een prachtige groene plek, omringd door bomen. Je ziet dat het een bepaalde rust uitstraalt. De kinderen krijgen hier volop de gelegenheid om buiten te spelen en ook binnen is het licht en ruim opgezet. 
Ik ging in gesprek met Maaike van Leijden. Ze is al elf jaar werkzaam bij Kindkracht. Ze kwam binnen als BBL-student op de BSO. Na een aantal jaar op de BSO te hebben gewerkt maakte zij de overstap naar de peuters. Hierna is ze activiteitencoach geworden voor heel Kindkracht, waarin ze zich richt op DoenKids. Maaike kijkt hierbij naar verschillende factoren: hoe ze dit systeem kunnen gebruiken, de inzet van activiteiten, de vakantieplanningen nakijken. Ze is veel met DoenKids bezig!
Sinds vorig jaar is Maaike ook leidinggevende geworden van de BSO op locatie Zonnewijzer, één van hun vier locaties. Naast haar leidinggevende functie is zij ook nog steeds activiteitencoach. Maaike zegt: “Zo heb ik al veel functies doorlopen. Maar nog steeds vol enthousiasme voor het bedrijf bezig!”
Ik vroeg haar naar de visie van Kindkracht. Hierop antwoordde Maaike: “Binnen Kindkracht staat het kind centraal. Daaromheen willen wij ons werk inrichten. Dat begint al bij de babygroep en we trekken deze visie door tot de oudste BSO-groep. We kijken naar de behoeftes van het kind en daar richten wij ons dagaanbod op in. Kindvolgend werken vinden wij erg belangrijk.”
Ook op de BSO zie je dat deze visie heel mooi tot uiting komt. Binnen Kindkracht wordt er opgelet de verschillende behoeftes van deze kinderen, die dan al de hele dag op school hebben gezeten. De pm’ers merken dat de kinderen dan ’s middags erg de behoefte voelen om hun eigen ‘ding’ te doen en zo even kunnen ontladen. “Wanneer je dit voor ogen houdt, zie je dat je veel leukere middagen kunt creëren en er gewoon heel veel vrijheid is voor de kinderen.” Vertelt Maaike. “We proberen op de BSO bijvoorbeeld om iedere dag één activiteit aan te bieden, maar als een kind niet wil, dan wil het niet. Soms is er gewoon even behoefte aan rust of om iets anders te doen.”
Binnen Kindkracht is het kind in zijn kracht zetten en centraal stellen een overkoepelende visie. Maar, iedere locatie krijgt ook de vrijheid om deze visie op hun eigen manier uit te dragen en hiermee aan het werk te gaan. De buitenruimte, het gebouw zelf en de plaats bieden hier voor iedere locatie weer eigen mogelijkheden in. Ook geen één pm’er is hetzelfde: iedereen is uniek! Kindkracht vindt het belangrijk dat ieders talent gezien en benut wordt. Maaike zegt: “We hebben bijvoorbeeld aan alle medewerkers gevraagd wat hun talent is. Deze medewerkers staan weer in DoenKids als interne aanbieders, zodat we ze ook in kunnen huren voor een andere locatie om toch van elkaars talenten gebruik te maken.”

Bij de peuters is DoenKids een mooie aanvulling op het VVE-programma. Het geeft hun houvast om te zorgen dat op iedere locatie, op dezelfde groep, de VVE-methode op dezelfde manier wordt aangeboden.
Op de BSO wordt DoenKids vooral in vakanties veel gebruikt. Dan gebruikt iedere groep DoenKids, naar aanleiding van de voorbeeldprogramma’s die klaarstaan. Iedere locatie filtert daar zijn eigen activiteiten uit die voor die betreffende groep passend zijn. Hierin krijgt iedere locatie de vrijheid om dit aanbod aan te passen naar hetgeen wat zij willen en wat bij hen werkt. “In de vakanties is DoenKids voor onze BSO’s écht een leidraad. Buiten de vakanties om werkt Kindkracht groepsgeboden met DoenKids. Iedere locatie bepaalt zelf hoe en wanneer zij activiteiten inplannen en uitvoeren. Hier zijn ze vrij in om te kijken wat bij hen en bij de kinderen past.”  vertelt Maaike.
Maaike zet de vakantieprogamma’s voor iedere groep klaar in het systeem en dan kunnen ze het met elkaar aanpassen. Iedere locatie heeft een eigen DoenKids-expert, die weet hoe het programma werkt en hoe het neergezet moet worden. Dit werkt uitstekend! Op deze manier weet iedereen waar hij aan toe is en wordt DoenKids écht gebruikt.
De (oudere) BSO-kinderen krijgen ook de ruimte in het kiezen van activiteiten. De pm’er print dan bijvoorbeeld een aantal activiteiten voor hen uit en hangt deze op. Hierdoor kunnen de kinderen zien wat de keuzes zijn en mogen zij hierin een selectie maken wat zij graag zouden willen doen. Maaike vertelt: “Op deze manier zie je de kinderparticipatie ook goed naar voren komen. Ze kunnen meedenken, maar het past dan wel binnen het DoenKids-thema. We geven hun een richtlijn en daarin zijn de kinderen vrij om eigen keuzes te maken.”
Kindkracht probeert hierbij een gevarieerd aanbod aan te bieden, zodat er niet elke week hetzelfde (soort) activiteit wordt uitgevoerd. Gelukkig is hierin genoeg keuze binnen de database van DoenKids!
De woordkaarten en posters van het KDV worden vaak bij de kringmomenten voor de peuters gebruikt. Bingospellen worden in kleinere groepjes uitgevoerd met de oudste peuters, zodat hen wat differentiatie wordt aangeboden.
“Bij het KDV merken we dat DoenKids ervoor zorgt dat we niet weer op standaard (knutsel)activiteiten terugvallen.”  zegt Maaike. “Door DoenKids komen we op knutsels waarbij ook de kleinere kinderen écht wat kunnen doen. Dat is natuurlijk superleuk.”
Websites
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Gastouderbureau software
Management informatie
OuderApp
Groepsportaal
Kindvolgsysteem
PortaPay
Automatisch goedkeuren
CRM
Salesfunnel
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Locatieportaal
Managementinformatie
Financiële administratie
Video module
Fotoboekmodule
Digitaal ondertekenen
Boekhoudpakket
Workflow management
Facilitair beheer
Paco is er voor jou!
Websites
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Gastouderbureau software
Management informatie
OuderApp
Groepsportaal
Kindvolgsysteem
PortaPay
Automatisch goedkeuren
CRM
Salesfunnel
Kindplanning
Personeelsplanning
Medewerkersportaal
Locatieportaal
Managementinformatie
Financiële administratie
Video module
Fotoboekmodule
Digitaal ondertekenen
Boekhoudpakket
Workflow management
Facilitair beheer
Paco is er voor jou!

Vragen?

Appen, bellen mailen of toch liever een afspraak inplannen? It’s your choice : )
Telefoon E-mail
Demo aanvragen